Hamer ziet oplossing voor Uruzgan nog niet

Redactie

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer ziet nog geen "contouren voor een oplossing" voor de onenigheid tussen CDA en PvdA over de toekomstige Nederlandse rol in Afghanistan. Dat zei ze gisteravond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Hamer pleitte in de uitzending voor een Nederlandse trainingsmissie in een van de zes trainingscentra van de internationale stabilisatiemacht ISAF buiten Uruzgan. Maar de NAVO heeft Nederland juist gevraagd om een trainingsmissie in Uruzgan, waar de PvdA geen voorstander van is.

Hamer wil geen missie waar honderden Nederlandse militairen nodig zijn om de trainers te beschermen, want dan zou Nederland onder een andere naam "eigenlijk precies hetzelfde doen als in Uruzgan".

Bescherming door militairen van een ander land is volgens haar "een andere zaak". Maar als de veiligheid van eventuele trainers in Uruzgan niet goed gegarandeerd zou zijn, dan kan het niet, aldus Hamer. Ze vindt dat het kabinet voorzichtig moet zijn met het aan andere landen overlaten van de bescherming van Nederlandse trainers.