Afghaanse agent plaatste bermbommen

Redactie

NAVO-troepen hebben een provinciale adjunct-chef van de politie opgepakt omdat hij zou hebben geholpen bij het plaatsen van bermbommen ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul. De arrestatie wakkert zorgen over infiltratie in de Afghaanse veiligheidstroepen aan.

Gezaghebbers van de provincie zeiden vandaag dat de verdachte een eerlijke en goede agent is. Het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken, dat over de politie gaat, is niet van tevoren ingelicht over de arrestatie. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat contact wordt opgenomen met de NAVO om zo te weten te komen wat er precies is gebeurd.

Attaullah Wahab, adjunct-chef en veiligheidscoördinator van de provincie Kapisa, is samen met een lijfwacht opgesloten. Bij de inval in zijn huis in Mahmud-i-Raqi zijn ook helikopters ingezet. De NAVO wilde de identiteit van de verdachte niet bevestigen maar zei wel dat Afghaanse coalitietroepen vrijdag een medewerker van de politie voor illegale activiteiten en corruptie hebben opgepakt.

Hij zou hebben geholpen bij het opslaan, verspreiden en installeren van bermbommen rond Mahmud-i-Raqi. Ook zou hij corrupt zijn geweest bij het herstellen van wegen in de omgeving.

Hij zou bij minstens een moord, in de zomer van vorig jaar, zijn betrokken. De provincie blijft echter achter de agent staan. Tientallen mensen zouden gisteren tegen zijn arrestatie hebben geprotesteerd.

De verwarring over de arrestatie onderstreept de moeilijke relatie tussen de door de VS geleide troepen en Afghanistan. President Hamid Karzai heeft de coalitietroepen al meerdere keren opgeroepen beter samen te werken met Afghaanse troepen.

Het bestrijden van bermbommen heeft meer prioriteit nu er met de komst van 37.000 nieuwe troepen van de NAVO en de Verenigde Staten nieuwe doelen zijn. De meeste doden onder de strijdkrachten vallen door bermbommen.