'Laat Strafhof misdaden Gaza onderzoeken'

bennootje

De Verenigde Naties kunnen de oorlogsmisdaden die eind 2008 en begin 2009 in de Gazastrook zijn gepleegd, beter door het Internationaal Strafhof (ICC) laten onderzoeken. Dit meende vandaag de Palestijnse afgezant bij de VN, Rijad Mansur.

Hij zei dat Palestijnse diplomaten al herhaaldelijk met het in Den Haag gevestigde ICC hebben gesproken. Maar het ICC kan onder de huidige omstandigheden alleen in actie komen in opdracht van de Veiligheidsraad van de VN.

De VN hebben Israël en de Hamas opgedragen hun misdaden aan een onderzoek te onderwerpen. In Palestijnse ogen zijn de Israëlische militaire onderzoeken naar hun eigen oorlogsmisdaden niet serieus te nemen. Bij de Israëlische aanvallen en bombardementen op de Gazastrook vielen naar schatting 1400 doden, voornamelijk Palestijnse burgers.

De Islamitische Verzetsbeweging Hamas, die sinds 2007 de baas is in de belegerde en dichtbevolkte Gazastrook, heeft in een rapport voor de VN over de strijd van ruim een jaar geleden spijt betuigd voor de dood van Israëlische burgerslachtoffers die bij een raketaanval door Hamasstrijders omkwamen.

'Laat Strafhof misdaden Gaza onderzoeken'