Wii voorkomt valpartijen bij bejaarden

Bram (vulli)

Uit een Australische studie is gebleken dat het balansbord van de Wii valpartijen bij ouderen kan verminderen. Het balansbord zou hetzelfde effect hebben als kostbare laboratoriumapparatuur die gebruikt wordt bij het aanduiden van risicopersonen.

Van alle 65-plussers maakt één op de drie minstens één flinke smakkerd per jaar. De valpartijen worden voorzaakt door evenwichtssstoornissen of draaierigheid. De draaierigheid komt door een te lage bloeddruk of omdat de zenuwen die het verst van het brein verwijderd zijn, die in de voeten dus, het meest afnemen als de leeftijd toeneemt. De hersenen hebben dan meer moeite met het snel corrigeren van de voeten zodra iemand dreigt om te vallen.

Het bord biedt hier uitkomst tegen, het meet namelijk het evenwicht, of je recht staat en welk been dan het meest belast wordt. Het balansbord maakt van deze gegevens gebruik bij spelletjes zoals skiën.

Zodra uit oefeningen met het bord blijkt dat het evenwicht bij een risicopersoon onder de maat is, kan deze persoon maatregelen nemen om zijn evenwicht te verbeteren. Hij zou bijvoorbeeld oefeningen kunnen doen om minder te vallen.