Verplichte registratie voor raamprostituees Utrecht

Redactie

De gemeente Utrecht gaat gedwongen raamprostitutie aanpakken. Vandaag werd een plan gepresenteerd dat uitbuiting van vrouwen tegen moet gaan. Zo moeten vrouwen die achter het raam zitten zich verplicht registreren, mogen zij niet langer dan tien uur achtereen werken en gaat de zone aan het Zandpad en de Hardebollenstraat iedere nacht nog maar vier uur dicht.

Door prostituees zich verplicht te laten registreren komen ze in beeld bij de GG&GD, waar de vrouwen in een gesprek voorlichting krijgen over medische zorg en hulpverlening. Ook houdt de gezondheidsdienst in de gaten of de vrouwen geen slachtoffer zijn van mensenhandel.

Hulpverleners gaan erop toezien dat de prostituees niet langer dan tien uur werken. De nachtsluiting wordt verkort van zes uur naar vier uur. Doordeweeks tussen 02.00 uur en 06.00 uur en in het weekeinde tussen 03.00 uur en 07.00 uur gaan de ramen dicht. Met het verkorten van de sluitingstijd moeten 'onbedoelde bijeffecten' worden tegengegaan, zoals illegale straatprostitutie.