Ook Boxmeer weigert pedo Sytze

Redactie

De pedoseksueel Sytze van der V. mag zich niet vestigen in de gemeente Boxmeer. Dat heeft hij vanmorgen op Radio 1 gezegd. Boxmeer zou de vierde gemeente zijn waar hij wordt geweigerd.

Van der V. wilde zich in Boxmeer vestigen omdat hij daar bij zijn vrijlating stond ingeschreven. Hem zou vandaag zijn verteld dat hij met Eindhoven een oplossing moet zoeken. De gemeente kon nog niet reageren.

Twee keer heeft een rechtbank bepaald dat een gemeente Van der V. niet had mogen weigeren. Eindhoven weigerde hem onder meer omdat voor een verstoring van de openbare orde werd gevreesd, maar omdat het niet Van der V. is die de orde zou verstoren, was dit volgens de rechter geen geldig argument.

Eindhoven wil hem nu alleen een huis bieden als hij bijvoorbeeld een elektronische enkelband draagt, maar daar wil hij niet aan. Zonder maatregelen zou Van der V. geen toezicht hebben.

Hij tekende na zijn vrijlating een vrijwillige overeenkomst met de reclassering, waarin hij onder meer beloofde bij zijn slachtoffers uit de buurt te blijven en zich te laten onderzoeken. Het toezicht is opgeschort, omdat er nog een zaak loopt bij de Hoge Raad.

In de uitzending zei hij te begrijpen dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) het mogelijk wil maken pedoseksuelen te verbieden in de buurt van hun slachtoffers te gaan wonen. Maar hij wees erop dat gemeenten nu niet kunnen worden gedwongen iemand op te nemen. Alleen woningcorporaties hebben woningen en die kunnen daartoe niet worden gedwongen.

Van der V. kwam in september vrij na een straf voor ontucht met twee minderjarige jongens te hebben uitgezeten.