Twee thuiszorgorganisaties onder scherper toezicht

Redactie

Twee nieuwe thuiszorgorganisaties zijn onder verscherpt toezicht gesteld. Het gaat om Particuliere Verpleging Florence in Boxtel en Cura Domestica in Boxmeer, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag.

De instellingen waren onderzocht in het kader van een onderzoek naar nieuwe spelers op de markt. De zorg die ze leverden schoot volgens de inspectie 'structureel' tekort. Zo constateerde de inspectie zeer hoge risico's op het gebied van medicatieveiligheid en de deskundigheid van medewerkers. Ook het op orde houden van zorgdossiers en het naleven van richtlijnen waren niet in de haak.

Het management heeft volgens de inspectie onvoldoende daadkracht om verbeteringen door te voeren. Zo werden de plannen van aanpak te laat ingeleverd en waren de plannen niet in orde.

Particuliere Verpleging Florence heeft volgens de inspectie bezwaar tegen de openbaarmaking van het inspectierapport dat is opgesteld na een bezoek in december. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) besluit binnenkort of dit gebeurt.

In november werd thuiszorgorganisatie Lida in Amsterdam al gesloten omdat de zorg er kwalitatief zo slecht is dat patiënten er ernstige risico's zouden lopen. De organisatie blijft voorlopig gesloten.