Zaak tegen Hofstadgroep moet over

Redactie

De zaak tegen de Hofstadgroep moet over. Dit heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. De zeven van terrorisme verdachte mannen waren eerder door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken. Het hof in Amsterdam moet zich nu opnieuw buigen over de zaak.

Op 23 januari 2008 oordeelde het hof dat geen sprake was van een terroristische en criminele organisatie omdat het samenwerkingsverband tussen de verdachten te weinig gestructureerd zou zijn. Ook was er volgens de rechters geen sprake van aanzetten tot haat. Het Openbaar Ministerie ging hierna in cassatie.

De advocaat-generaal adviseerde begin december de Hoge Raad al om de uitspraken te vernietigen. Het hoogste rechtsorgaan stelt vandaag dat het hof inderdaad een te beperkte definitie heeft gebruikt van het begrip criminele of terroristische organisatie.

Het hoger beroep van Jason W., een van de leden van de Hofstadgroep, is afgewezen. Hij is veroordeeld tot vijftien jaar cel, omdat hij in 2004 leden van een arrestatieteam in Den Haag probeerde te doden en in het bezit was van handgranaten.