F1-teams keuren nieuwe banden en puntenregels goed

Peterselieman

De Formule 1-teams hebben gisteren in een vergadering van de F1-commissie besloten enkele veranderingen goed te keuren. Het gaat om de banden- en puntenregels zoals de Sporting Work Group deze vorige week al voor had gesteld. De World Motor Sport Council van de FIA moet de voorstellen nog wel goedkeuren.

Het voorgestelde puntensysteem van 25-20-15-10-8-6-5-3-2-1 punten zal nu veranderd worden naar 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 punten, waarmee het verschil tussen de eerste en de tweede finishers vergroot is. Hierdoor wil de FIA dat coureurs eerder voor een overwinning gaan dan een tweede plaats veilig te stellen.

Verder zijn de bandenregels op de schop gegaan. Teams krijgen per weekend in plaats van veertien sets nog slechts elf sets droogweerbanden. Daarvan moet één setje gebruikt worden in de eerste vrijdagtraining en een tweede setje in de tweede training. Hierdoor wordt gehoopt dat de spanning in de races verhoogd wordt, te meer omdat de coureurs die in Q3 trainen moeten starten op de set banden waarmee ze hun snelste tijd hebben gereden.

Voor 2011 zal de maximum hoogte van de diffuser verlaagd worden van 175 tot 125 millimeter. Eerder was al besloten om de dubbele diffusers in de ban te doen. Deze zorgden vorig seizoen voor veel ophef, waarna een rechtszaak duidelijk maakte dat ze toegestaan waren. Het in de ban doen van de dubbele diffuser zorgt er voor dat de grip van de bolides enorm verminderd wordt.

Tenslotte heeft FIA-president Jean Todt aan de Formule 1-commissie aangegeven dat groene technologieën in de Formule 1 gestimuleerd moeten gaan worden. Daarvoor heeft hij de commissie het mandaat gegeven om te komen met voorstellen, iets was de teams toejuichten.