Utrechts studentenprotest gaat 2e dag in

Redactie

De studenten die het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht hebben bezet hebben versterking gekregen. Studenten van de Universiteit van Amsterdam zijn vannacht naar Utrecht getrokken. De studenten protesteren onder meer tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs.

De onderhandelingen met het college van bestuur werden gisteren afgebroken. De studenten besloten daarop de nacht in het gebouw door te brengen. "We blijven hier totdat onze eisen zijn ingewilligd", zegt een woordvoerder. Een verklaring van het CvB werd afgedaan als "gebakken lucht". Ook het protest buiten begint volgens hem een permanent karakter te krijgen. "We hebben banken en een vuurkorf neergezet, het wordt buiten een gezellige huiskamer." Sinds het afbreken van de onderhandelingen is er geen contact met het college geweest.

De studenten willen onder meer dat het bestuur van de universiteit zich uitspreekt tegen de mogelijke afschaffing van de basisbeurs. Het kabinet denkt erover die beurs om te zetten in een lening als bezuinigingsmaatregel.

In heel Nederland werden gisteren collegezalen bezet. Ook in Amsterdam en Nijmegen kwam het tot gesprekken tussen de studenten en de colleges van bestuur.

Foto's van de bezetting van het Bestuursgebouw onder andere hier.