Toro Rosso verwacht fouten in STR5

Peterselieman

Scuderia Toro Rosso verwacht niet dat het in één keer een goede Formule 1-bolide heeft ontworpen. Het Italiaanse team moest vanwege het verbod op klantenchassis voor dit seizoen de activiteiten van de ontwerp- en productieafdeling opschroeven. Daarbij denkt de renstal dat het ontwerp van de STR5 niet vrij van fouten is.

Technisch directeur Giorgio Ascanelli hoopt dat zijn team snel de fouten zal kunnen herstellen. "Ten eerste zijn we gezegend met een goed design. De Red Bull van vorig jaar was een goed ontwerp, dus ik denk dat dat ons dit jaar geholpen heeft. Ten tweede hebben we vorig jaar al aan veel systemen, zoals de koeling, versnellingsbak, hydrauliek, de benzinetank en de benzineleidingen gewerkt, dus dit jaar leek op vorig jaar."

"De mankracht om een auto te bouwen is veel groter, omdat we geen windtunnels of CFD gebruikten, dus we hebben de windtunnel in Bicester verworven. Deze was oorspronkelijk van Red Bull Racing, maar lag sinds enkele jaren stil. We moesten mensen aantrekken die de tunnel runnen, zoals designers, aerodynamica specialisten, modelbouwers en inkopers, waardoor we in Engeland nu een kleine faciliteit hebben zitten. Daarnaast hebben we nu een klein cluster voor CFD-berekeningen in ons bezit."

"De ontwerpafdeling is driemaal zo groot geworden en ook de R&D is gegroeid. Het vinden van mensen is niet makkelijk, het vinden van goede mensen erg lastig en daarna moet je als je ze bij elkaar hebt gezet op de juiste plaats in gaan zetten. Dit kost tijd en ik verwacht dat er fouten zijn gemaakt, omdat een jong team tijd nodig heeft en daarom zijn we er zo vroeg bij. Ik heb geprobeerd om ons de auto zo snel mogelijk klaar te laten krijgen, zodat we de tijd hebben om de problemen die we zeker gaan krijgen op te lossen," zei Ascanelli.