[WK Veld] Vos wereldkampioen, Van den Brand brons

Frank (franklop)

Marianne Vos is voor de derde keer wereldkampioene geworden bij het veldrijden. De pas 22-jarige Vos versloeg in het besneeuwde Tábor de Duitse Hanka Kupfernagel met een groot verschil. Het brons was weggelegd voor Daphny van den Brand, de winnares van de wereldbeker.

Marianne Vos en Daphny van den Brand gingen als topfavorieten van start en dat lieten ze ook merken. Na één ronde zaten de twee dames voorin samen met Hanka Kupfernagel. Vos ging er in de tweede ronde direct vandoor en wist direct een gaatje te slaan met de Duitse Kupfernagel. De Tsjechische Katerine Nash, die pas geleden verrassend een wereldbekerwedstrijd won, miste haar start en moest in de achtervolging.

Er was ook vroeg een probleem voor Sanne van Paassen, die door materiaalpech werd teruggeslagen. Ook Katherine Compton kon zich niet voor de prijzen mengen. De Amerikaanse, die lang sterk reed in de wereldbeker, bleek niet genoeg herstelt van haar val in Roubaix enkele weken geleden.

Ondertussen had Vos aan het eind van de tweede ronde een voorsprong van acht seconden. Derde was de Française Christel Ferrier-Bruneau, vlak voor Van den Brand die haar in de derde ronde voorbij ging. Ferrier-Bruneau ging later onderuit en werd voorbij gegaan door Nash, die dichterbij Van den Brand kwam. Vos was innmiddels ontketend en had een voorsprong opgebouwd van 24 seconden.

Voor Van den Brand kwam het brons dichterbij door een val van Nash en kreeg opeens een gat van vijftien seconden. De wereldtitel voor Vos leek met het ingaan van de laatste ronde ook meer dan zeker. Kupfernagel volgde al op ruim een halve minuut en Van den Brand op 52 seconden.

In de strijd voor het brons kwam Nash nog wel dichterbij Van den Brand, maar wist haar niet meer te achterhalen. Vooraan kon Vos al vroeg een feestje vieren en pakte voor de derde keer in haar carrière de wereldtitel in het veld. Voor de pas 22-jarige Vos was het in totaal al de zesde wereldtitel, want ze werd ook al wereldkampioen op de baan en bij de wegrit bij het wielrennen.