'Schaf loting geneeskunde af'

Redactie

De loting voor de opleiding geneeskunde moet worden afgeschaft. Dat staat in een advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) dat morgen wordt aangeboden aan minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) en aan minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA).

Volgens de RVZ zou een selectiemoment op universiteiten door mensen die de opleiding willen volgen als rechtvaardiger worden gezien. "Je kansen zijn bij de loting afhankelijk van het gemiddelde eindcijfer. Desondanks kan het voorkomen dat iemand met een hoog gemiddeld eindcijfer wordt uitgeloot", zegt een woordvoerder. Hoe universiteiten moeten gaan selecteren, moeten ze volgens de raad zelf weten.

Verder volgt de RVZ eerdere adviezen om de numerus fixus, het aantal mensen dat jaarlijks mag instromen in de opleiding, te verhogen. Momenteel worden er jaarlijks 2850 eerstejaarsstudenten geneeskunde toegelaten. Dat zouden er 3100 kunnen worden.

Doel van het verhogen van de numerus fixus is dat er meer artsen komen met bepaalde medische specialisaties. Dat aantal zou volgens de RVZ kunnen toenemen, als er meer artsen met een basisopleiding komen.