Bernanke doorstaat cruciale stemming

Peter (pberends)

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (de Fed), is vandaag door de cruciale tweede stemronde gekomen van de Amerikaanse Senaat. Hierdoor wordt Bernanke opnieuw voor vier jaar benoemd als Fed-voorzitter.

Vorige week leek de herbenoeming van Bernanke verre van vanzelfsprekend, vanwege toenemende kritiek op zijn rol in de impopulaire overheidssteun van 700 miljard dollar aan de bankensector.

Maar met de hulp van president Barack Obama, die openlijk zijn steun voor Bernanke uitsprak, wist de Fed-voorzitter donderdag een meerderheid van 70 stemmen tegen 30 voor zijn herbenoeming te krijgen.

Afgelopen december werd Bernanke nog als 'persoon van het jaar' verkozen door het Amerikaanse tijdschrif Time. Hij werd geprezen omdat hij voorkomen zou hebben dat de economie nog verder het moeras inzakte, door veel geld in het financiële systeem te pompen.

De Fed-voorzitter heeft dan ook de bijnaam 'Helicopter Ben', omdat Bernanke als het moet bankbiljetten over het land uitstrooit om recessies te bestrijden. Hij specialiseerde zich in de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Ben Bernanke doorstaat cruciale stemming Amerikaanse Senaat