EU wil betere gegevensbescherming

Redactie

De nieuwe eurocommissaris voor justitie, Viviane Reding, heeft vandaag gezegd dat ze niet overtuigd is dat het uitwisselen van bankgegevens met de Verenigde Staten "nodig, proportioneel of effectief is bij het bestrijden van terrorisme". De Europese Unie zal zich volgens Reding harder gaan opstellen bij het verstrekken van allerlei informatie over reizigers naar de Verenigde Staten.

Reding beloofde een herziening van de Europese regels ten aanzien van gegevensbescherming als antwoord op de snelle ontwikkeling van nieuwe technieken en de groeiende bedreiging van de veiligheid. De herziening moet volgens Reding zorgen voor heldere regels over persoonlijke goedkeuring voor het gebruik van data en transparantie over de manier waarop de data worden gebruikt.

De eurocommissaris waarschuwde dat een bedrijf of overheid die gegevens verzamelt de veiligheid van de data moet kunnen waarborgen, waar ze zich ook ter wereld bevinden. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld zoekmachine Google of netwerksite Facebook.

"De vraag naar persoonlijke gegevens groeit niet alleen vandaag, de vraag blijft enorm groeien en daarom zijn we vastbesloten om de rechten van individuen over het gebruik van hun persoonlijke gegevens te verbeteren", aldus Reding.

De EU gaat dit jaar opnieuw met de VS onderhandelen over een controversiële overeenkomst over het leveren van informatie over Europese banktransacties. Volgende maand zal het Europees Parlement stemmen over deze overeenkomst. Het Europees Parlement wil dat er een tijdelijke overeenkomst van negen maanden wordt gesloten, zodat er met de VS onderhandeld kan worden over een overeenkomst voor de lange termijn. Als parlementariërs tegen dit plan stemmen wordt mogelijk de informatieuitwisseling met de VS gedwarsboomd.

De langetermijnovereenkomst moet een geheim programma van de VS, dat de strikte privacywetgeving in Europa omzeilde, formaliseren. Miljoen stukjes informatie werden in de nasleep van 11 september via Amerikaanse kantoren van SWIFT -een bankiersnetwerk- overgedragen aan de Amerikaanse overheid. Nadat dit nieuws bekend werd en Europa zijn ongenoegen liet blijken, beloofde de VS de informatie goed te beschermen en alleen te gebruiken in de strijd tegen het terrorisme.