Seksueel misbruik op Duitse eliteschool

Redactie

Zeven oud-leerlingen van Duitslands meest prestigieuze middelbare school, het katholieke Canisius Kolleg, zijn in de jaren zeventig en tachtig seksueel misbruikt door twee docenten, die lid waren van de jezuïetenorde. Waarschijnlijk zijn er nog meer scholieren misbruikt. Dat heeft de directeur van de school, Klaus Mertes, vandaag gezegd.

De school heeft ruim vijfhonderd brieven naar voormalige leerlingen gestuurd om te bepalen wat de omvang van het misbruik is geweest. "Ik ben diep geschokt en beschaamd over het verschrikkelijke misbruik, dat niet slechts een enkel incident was, maar systematisch plaatsvond gedurende een aantal jaren", zo schreef Mertes in de brief. De brief was volgens de directeur een excuus en een signaal aan andere slachtoffers om met hun verhaal naar buiten te treden. Mertes verklaarde ook dat de school schuldig was door de andere kant op te kijken toen het misbruik plaatsvond.

De zaak kwam aan het licht nadat zeven ex-scholieren met elkaar hadden gesproken over het misbruik. De scholieren besloten contact op te nemen met de school. De slachtoffers zijn allemaal mannen en de meesten waren rond de 13 toen het misbruik plaatsvond. De slachtoffers zijn nu rond de 40. Mertes zei tijdens een persconferentie dat hij de slachtoffers had beloofd om geen details vrij te geven.

De docenten werkten acht jaar op het Canisius Kolleg en verlieten de school aan het eind van de jaren tachtig. Ze zijn niet langer lid van de jezuïetenorde. Afgelopen maand werd er door een adviseur van de orde, die zich bezighoudt met slachtoffers van seksueel misbruik, contact met de voormalige docenten opgenomen. De adviseur wilde verder niets zeggen over deze contacten, maar gaf wel aan dat er reacties zijn gekomen op de brieven van de school.

Het Canisius Kolleg is een van Duitslands meest prestigieuze privéscholen en was de alma mater van veel politici, zakenmannen en wetenschappers. De school was van origine een jongensschool, maar laat in de jaren zeventig werden ook vrouwen toegelaten.