Breda vangnet voor wietrokers

Redactie

Het aantal bezoekers van Bredase coffeeshops is sinds september met 31 procent gestegen. De toename is volgens de gemeente het gevolg van de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal.

De door de Brabantse gemeente gevreesde overlast is echter uitgebleven. Burgemeester Peter van der Velden (PvdA) noemt de situatie 'beheersbaar'. In maart is een rapportage klaar waarin de beleving van overlast door omwonenden is gemeten.

Zestig procent van de nieuwe klanten komt uit Nederland, van wie zeventig procent uit Breda. De overige veertig procent bestaat vooral uit Belgen en Fransen. Nog onduidelijk is of de bezoekersaantallen zich stabiliseren of langzaam groeien. Daarom is besloten door te gaan met tellen tot en met september. Het Bredase gemeentebestuur besloot na de sluitingen in Bergen op Zoom en Roosendaal in september 2009 de bezoekersaantallen bij te gaan houden.

Politie, justitie en gemeente gaan door met het aanpakken van illegale verkooppunten. Vorig jaar werden in Breda 128 wietkwekerijen geruimd.

De burgemeesters van Bergen op Zoom en Roosendaal geven in een reactie aan verheugd te zijn dat Breda stelt dat de overlast niet is toegenomen. De geconstateerde toename van het aantal Belgen in Breda onderstreept volgens hen de noodzaak om een gezamenlijke campagne tegen drugstoerisme richting België te beginnen.