'Leers verzekerde zich van wachtgeld voor vertrek'

Redactie

Gerd Leers heeft voordat hij opstapte als burgemeester van Maastricht zich ervan verzekerd dat hij gebruik kon maken van de wachtgeldregeling van de gemeente. Vlak voordat hij zijn ontslag bekendmaakte hebben de fractievoorzitters in een vertrouwelijk beraad met Leers afgesproken dat zijn vertrek geen nadelige gevolgen zou mogen hebben. Dit meldt NRC Handelsblad vandaag op basis van een verslag van dit beraad.

Als de gemeenteraad een burgemeester wegstuurt kan hij automatisch aanspraak maken op wachtgeld. Omdat Leers zelf opstapte, zou minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) hiermee moeten instemmen. Om dit te omzeilen riep Leers vlak voor hij de handdoek in de ring gooide alle fractievoorzitters bijeen tijdens een schorsing van het debat op 13 januari.

Afgesproken werd dat Leers 'in rechtspositionele en financiële zin dezelfde voorzieningen zal genieten' als wanneer de raad het vertrouwen in hem zou opzeggen. Tot zijn pensioen heeft de CDA'er recht op een uitkering van de gemeente. NRC meldt dat dit Maastricht naar schatting maximaal 750 duizend euro kan kosten. Als Leers ander werk vindt, wordt dat salaris in mindering gebracht op zijn wachtgeld.

Leers kwam onder vuur te liggen nadat was gebleken dat hij zijn positie als burgemeester had misbruikt. Hij kocht in 2006 een vakantievilla in Bulgarije, maar toen het project mislukte probeerde hij zijn geld terug te krijgen door zijn invloed als burgemeester aan te wenden. Hij zegt zelf getracht te hebben zakelijk en privé te scheiden.