Belgische moslim valt door de mand op tv

Djeez

Abdelali Jahoub is er gloeiend bij. Door mee te werken aan een televisieprogramma is de moslim uit de Belgische stad Gent door de mand gevallen. Hij gaf namelijk toe een schijnhuwelijk te zijn aangegaan om zo een verblijfsvergunning los te peuteren.

Voor het tv-programma 'In Godsnaam' gaat men iedere week op zoek naar de verhalen achter diverse religies. Gisteren was ene Linsey Daman uit Sint-Amandsberg in het programma, die zich na te zijn bekeerd tot de islam Safiya noemt. Ze is namelijk sinds kort getrouwd met Jahoub, die ze leerde kennen via de site Muslima.com. Al na twaalf dagen sinds de eerste ontmoeting stapten de twee in het huwelijksbootje.

De moslim woonde tijdens het maken van de rapportage al vijf jaar in België, maar hij gaf toe moeilijkheden te hebben gehad tijdens het invullen van zijn papieren. Zijn vrouw gaf op tv eerlijk toe dat hij onder een andere naam heeft gewerkt en had gelogen over zijn geboortestad. "De stad Binjuskut bestaat niet. Daardoor kan hij niet terug naar Algerije", zei ze op de zender Een. Jahoub gaf toe te hebben gelogen, maar wilde niet kwijt waarom. "Ik moest gewoon een paar letters aanpassen aan mijn naam", bekende hij.

Met deze uitspraken heeft het gelukkige gezin zichzelf in het nauw gedreven. De gemeente Gent, die destijds al vermoedde dat er iets niet helemaal klopte aan het huwelijk, gaat de rechtszaak tegen de Belgische moslim nu heropenen. "De dienst huwelijken van de stad Gent heeft bij de aanvraag van dit huwelijk vastgesteld dat er voldoende elementen waren om aan te nemen dat het om een schijnhuwelijk ging. Er is een dossier naar het parket verstuurd, maar de procureur had niet genoeg bewijzen. Daarom heb ik het huwelijk voltrokken", laat een ambtenaar van de Burgelijke stand weten.

De Gentse wethouder van Burgerzaken vindt dat de twee met hun openhartigheid het bewijs hebben geleverd voor een schijnhuwelijk. "In dit geval was er al een vermoeden, maar met een vermoeden kun je niets bewijzen. We ondernemen stappen en kunnen tot twee jaar teruggaan om een huwelijk te ontbinden en eventueel ook een verblijfsvergunning ongeldig te maken", luidt de reactie.