NEVOBO slaat nieuwe weg in

Frank (franklop)

Vandaag zijn tijdens een informele bijeenkomst de plannen van de Nevobo betreffende de A-League, Dela League en de Talent Teams uiteengezet. Het benutten van nieuwe kansen en maken van verschil in het volleybal stond centraal.

Directeur Marcel Sturkenboom en technisch directeur Bert Goedkoop gaven tekst en uitleg. Tevens waren Cees Vervoorn (HvA), Charlie Urbanus (CTO Amsterdam), Roelant Oltmans (NOC*NSF) en Tjeerd de Jong (HAN) aanwezig. De besluitvorming heeft immers ook belangrijke consequenties voor de samenwerking met deze partners.

Gisteren zijn in samenspraak met de verenigingen een aantal belangrijke beslissingen genomen over de toekomst van de topcompetitie. Onder de belangrijke besluiten zijn de volgende zaken. De A-League wordt uitgebreid van 8 naar 10 teams met ingang van het seizoen 2010-2011. Ook worden de opleidingsteams HvA en HAN uit de competitie gehaald.

De vrijgekomen plaatsen worden middels een aangepaste PD-regeling in 2009-2010 opgevuld. Dit op basis van de eindstand van de huidige competitie. Na afloop van de competitie A-League 2010-2011 vindt er (eenmalig) geen promotie en degradatie plaats tussen de A- en B-League om de huidige en extra gepromoveerde teams in rust te kunnen laten wennen en bouwen aan de toekomst.

De nationale teams zullen op weg naar Londen 2012 een aangepast programma afwerken om tot een optimaal resultaat te komen op de Olympische Spelen.

Marcel Sturkenboom gaf aan dat verenigingen de kans moeten krijgen om de organisatie te professionaliseren. "Daarom is er voor gekozen om geen clubs te laten degraderen in het jaar 2010/2011. Clubs moet zich ontwikkelen en hebben tijd nodig om te bouwen zonder bang te hoeven zijn dat alles voor niets is geweest. We denken dat clubs daar zeker 2 jaar voor nodig hebben. We willen een sterke A-League/Dela League en dan is dit noodzakelijk."

Bert Goedkoop gaf in de presentatie aan hoe de Nevobo zijn talentontwikkeling wil organiseren en ging in op de hernieuwde samenwerking met scholen. "Het is van belang, juist voor de lange volleyballer, dat ze snel wennen aan sport en bewegen en zo optimaal belastbaar zijn als ze tegen de top aanzitten. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs. Op latere leeftijd moeten we talenten maatwerk leveren en puur letten op individuele ontwikkeling en het leggen van de fysieke, mentale en sociale basis. Alleen dan leiden we de toppers op die ons weer Olympisch kampioen kunnen maken."

Goedkoop gaf tevens aan dat een harde keuze tussen studie en topsport kan voorkomen. "Om de top te halen kunnen we geen compromissen sluiten in trainingsuren. Als blijkt dat het voor een speler boven de achttien jaar niet meer mogelijk is om de uren te maken in combinatie met een studie zal hij/zij een keuze tussen studie en sport moeten maken. Dat is absoluut nodig om onze doelstelling, de top acht van de wereld, te halen."