'Oliemaatschappijen VS doelwit hackers'

Redactie

Hackers hebben ten minste bij drie Amerikaanse oliemaatschappijen verschillende keren ingebroken via internet. Zeker een spoor van deze aanvallen loopt naar China. Dat berichtte de Amerikaanse krant the Christian Science Monitor vandaag (lokale tijd).

De hackers hadden het vooral gemunt op informatie over de grootte, waarde en plaats van nieuw ontdekte olievelden waar nog niet op geboden was. Het opsporen van dergelijke velden kost vaak honderden miljoenen euro's. De aanvallen vonden in 2008 plaats, maar de bedrijven Marathon Oil, ExxonMobil en ConocoPhilips kwamen er pas achter toen de Amerikaanse federale recherche FBI hen begin 2009 inlichtte.

De hackers zouden onder meer gebruik hebben gemaakt van zo geavanceerde spyware op maat, dat de cyberaanvallen vrijwel niet te traceren waren.

Volgens een anonieme bron in de krant realiseren de oliegiganten zich niet dat grote buitenlandse inlichtingendiensten de macht hebben over grote delen van hun netwerk. De bedrijven hebben de aanvallen ontkend noch bevestigd.