Anti-Chavez-kanaal van tv gehaald

Redactie

De Venezolaanse autoriteiten hebben vanochtend een kabeltelevisiekanaal dat kritisch is over president Hugo Chavez op zwart gedraaid. Radio Caracas Television, of RCTV, had zich niet gehouden aan nieuwe bepalingen die kabelmaatschappijen verplichten toespraken van de president uit te zenden.

"Ze moeten zich aan de wet houden en wij kunnen niet toestaan dat een kanaal als onderdeel van zijn programmering de Venezolaanse wetten schendt", zei Diosdado Cabello, directeur van het staatstelecommunicatiebureau. RCTV bestrijdt de bevoegdheid van het bureau en heeft het hooggerechtshof gevraagd de nieuwe bepalingen ongeldig te verklaren.

RCTV schakelde in 2007 over op uitzendingen via de kabel, nadat zijn vergunning voor uitzendingen via de ether niet was verlengd. Chavez beschuldigde de zender van samenzwering en steun aan een mislukte coup tegen hem in 2002.

Volgens de nieuwe regels moeten kabelmaatschappijen overheidsprogramma's overnemen als de regering dat nodig acht, zoals etheromroepen dat al langer verplicht zijn. Chavez maakt regelmatig van die wettelijke plicht gebruik om radio- en televisiestations te dwingen zijn marathontoespraken, die uren kunnen duren, uit te zenden.

Chavez is nog altijd de populairste politicus in Venezuela, maar het gemor over de economische recessie, toenemende inflatie en schaarste aan water en elektriciteit neemt toe.