'Pornstar'-petje leidt tot ontslag

Djeez

Mats Mügge is ontslagen. De Zweed had namelijk een foto op zijn Facebook-profiel geplaatst waarop hij is te zien met een petje met de tekst 'Pornstar'. Zoiets moet de jongeman natuurlijk zelf weten, maar het kinderdagverblijf waarop hij werkzaam was kon de foto niet waarderen en gaf hem de zak.

Mügge werkte tijdelijk bij een kinderdagverblijf in Täby, onder de rook van Stockholm, toen men eind vorig jaar vroeg het contract met een maand te verlengen. Dolgelukkig was hij, totdat hem net voor Kerst werd verteld dat ze van contractverlenging afzagen. Als reden gaf de bedrijfsleiding op dat sommige ouders zijn Facebook-profiel hadden gescreend, en daarop de bewuste foto waren tegengekomen.

Op hoge poten stapten de ouders naar de directie van Frilufts Förskolor die hierop gelijk het contract verscheurde. "Op die foto draag ik een pet met de tekst 'Pornstar' en er is een deel van mijn arm te zien met daarop mijn tatoeage", verklaart Mügge. "Ze vertelde dat de foto niet geschikt is voor iemand die werkt op een kinderdagopvang en ze wilde dat ik er niet meer zou werken."

Volgens de jongeman heeft de manager hem vervolgens zwart gemaakt door te zeggen dat hij een pedofiel is. Hij heeft zijn ex-werkgever nu aangegeven bij de Zweedse ombudsman voor arbeidsdiscriminatie. "Ze heeft me echter niet direct een pedofiel genoemd, maar als je tussen de regels doorleest, kun je dit er wel uit opmaken."

De directie van het kinderdagverblijf verwerpt de beschuldiging. "We hebben hem nooit van zoiets beschuldigd", vertelt de directeur. "We hebben onze beslissing alleen genomen omdat zo'n pet nu eenmaal niet past bij een medewerker in de kinderdagopvang."

De directie voegt eraan toe dat ze verder geen klachten hebben over het werk van Mügge, maar zelfs na verwijdering van de foto van zijn profiel wilden ze hem niet in dienst houden. "Het leed was al geschied omdat de ouders de foto al hadden gezien. Het is überhaupt al een schande dat hij de foto op zijn profiel had geplaatst."