Albert wint, Stybar pakt wereldbeker

Frank (franklop)

Niels Albert heeft de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. In Hoogerheide was Albert Zdenek Stybar te snel af, maar die pakte wel de eindwinst in de wereldbeker. Derde in de koers werd Kevin Pauwels, Gerben de Knegt werd zevende.

Op het wereldkampioenschap parcours van vorig jaar had Albert een slechte start. De andere toppers leken zich enigszins in te houden met het oog op het WK volgende week, waardoor de wereldkampioen al snel kon aansluiten. Dit ondanks een gebroken rib die hij twee weken geleden opliep.

Halverwege koers nam Albert de leiding en kreeg Sven Nys achter zich aan. Nys hield dat al echter snel voor gezien en liet zich met het oog op het WK terugzakken en moest ook de achtervolgers laten gaan. Zdenek Stybar en Kevin Pauwels konden aansluiten bij Albert, terwijl Gerben de Knegt en Klaas Vantornhout een gat moesten laten.

Pauwels viel twee ronden later uit de kopgroep door een valpartij, terwijl Albert een gaatje wist te slaan met de Tsjech Stybar. Niet veel later wist Stybar weer de aansluiting te vinden en pakte de leiding over. Het tempo stokte een beetje, waardoor Pauwels weer bijna kon aansluiten. Op dat moment, begin laatste ronde, versnelde Stybar. Hij had een klein gaatje, maar ging bijna onderuit, waardoor Albert weer een gat kon slaan.

De wereldkampioen ging vol op de pedalen staan en sloeg het beslissende gat. Hij won daarmee de koers, maar greep naast de eindzege in de wereldbeker, die ging naar Stybar. Pauwels werd derde. Gerben de Knegt was alweer de beste Nederlander, met de zevende plaats.