Voormalig topsprintster geeft dopinggebruik toe

Peterselieman

De voormalig topsprintster Gesine Tettenborn wil af van haar in de jaren tachtig gelopen records. De 47-jarige Duitse, destijds uitkomend voor de DDR, heeft toegegeven dat de toptijden tot stand zijn gekomen door dopinggebruik. De Duitse atletiekfederatie heeft het verzoek van Tettenborn ingewilligd en de records uit de boeken geschrapt.

Tettenborn, tijdens haar carrière lopend onder haar meisjesnaam Gesine Walther, was vooral succesvol op de estafette. De 3.15,92 minuten, die ze samen op de 4x400 meter met haar ploeggenoten liep in juni 1984 was zelfs vier jaar lang het wereldrecord. Nog steeds is het de snelste tijd ooit door Duitse vrouwen gelopen.

Van die eer wil Tettenborn nu af. "Ik wil er niet verantwoordelijk voor zijn dat jonge meisjes naar doping grijpen, om mijn records te kunnen breken", zegt ze tegenover het Duitse blad Der Spiegel. "Anderen verwijten me misschien dat ik mooie herinneringen kapot maak, of het eigen nest bevuil, maar voor mezelf moest ik dit gewoon doen."

De DDR grossierde jarenlang in uitstekende sportprestaties, maar achteraf kwamen verhalen over georganiseerd dopinggebruik naar buiten. De Duitse atletiekbond nam na de val van de muur alle records uit het voormalige Oost-Duitsland over, maar deed wel een beroep op sporters die doping hadden gebruikt om dit eerlijk te bekennen. Eerder liet ook voormalig topatlete Ines Geipel op deze manier haar records uit de boeken verwijderen.