Advocaat: "Zelf durven voetballen tegen Ajax"

Sjors (Sj0rSz)

Morgenmiddag speelt AZ de uitwedstrijd tegen Ajax. Het is voor de Alkmaarders de eerste wedstrijd na de winterstop, daar de Amsterdammers al een wedstrijd achter de kiezen hebben. Zij moesten namelijk nog een inhaalduel tegen NAC Breda (1-1) afwerken.

"Daar kun je gelijk spelen," aldus Advocaat over het gelijke spel van Ajax tegen NAC Breda. "Maar het verhaal bij Ajax is bekend: er is direct paniek. Dat is niks nieuws. Als dat bij PSV gebeurde, kwam Harry van Raaij de dag erop een kop koffie bij me drinken."

Toch twijfelt Advocaat niet aan de capaciteiten van Martin Jol, trainer van de Amsterdammers. "Ik denk dat Martin Jol sterk genoeg is om daarmee om te gaan. Ajax is thuis een sterk team," aldus de oefenmeester, die overigens zijn ploeg het spel wil laten maken. "Wij moeten echter zelf durven te voetballen. Voorin hebben we jongens die voor veel gevaar kunnen zorgen. Daarvan moeten we profiteren. Wat Ajax doet maakt mij niet zoveel uit."

AZ kan in het duel tegen Ajax in elk geval geen beroep doen op Sébastien Pocognoli. De Belg is onvoldoende hersteld van een blessure aan zijn knie. Ook Brett Holman (kuit) mist het duel met de Amsterdammers. Héctor Moreno en David Mendes da Silva zijn wel fit verklaard en zullen naar verwachting in actie gaan komen.

De kans is groot dat Mounir El Hamdaoui vanaf de zijkant gaat acteren. Advocaat: "Types als Mounir worden door trainers vaak aan de zijkant gezet. Naar voren toe is hij uitstekend en altijd op zoek om goals te maken. Maar als Lionel Messi bij Barcelona al moet meeverdedigen, moet dat bij AZ zeker. In het midden zijn we met Mounir kwetsbaarder dan wanneer hij vanaf de zijkant speelt. Dat geldt ook voor Moussa Dembélé en Jeremain Lens. Hedendaags is de sterkte van het middenveld bepalend. Sinds PSV zie ik echter wel verbetering op het gebied van meeverdedigen."

Bovenstaande zorgt er voor dat Ari waarschijnlijk als diepe spit gaat fungeren. "Hij krijgt de kans om zich te profileren. Ari is een goed aanspeelpunt, is balvast en laat anderen om zich heen beter spelen. Graziano Pellè is een échte targetman, maar heeft minder dreiging richting het doel. Ari moet het laten zien: daarom speelt hij bij AZ."

Tot slot zal Maarten Martens naar verwachting de functie van meest aanvallende middenvelder gaan vervullen. "Hij is geen spelbepaler, maar meer een verbindingsspeler tussen achterhoede en aanval. Dat is een positie waar Maarten graag speelt. We gaan kijken of hij het op hoog niveau aankan. Meestal speelde hij toch vanaf links. Ik ben benieuwd naar de vraagtekens die op bepaalde posities hun kans krijgen. Mijn spelers moeten presteren en er staan, zonder excuses."