Geen km-heffing bij 'nee' van ANWB

Marc (MPG)

Als de ledenraadpleging van de ANWB ertoe leidt dat de organisatie een tegenstander wordt van de kilometerheffing, dan is de heffing van de baan. Dat zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) vandaag na afloop van de ministerraad. "Het lijkt me reëel dat het systeem dan niet wordt ingevoerd."

De ANWB wil weten wat de vier miljoen leden vinden van de kilometerheffing. Dit kondigde de organisatie vorige week aan. De uitkomst van deze peiling bepaalt wat het standpunt wordt van de ANWB ten opzichte van het plan van Eurlings.

Eurlings herhaalde dat hij blij is met het initiatief van de organisatie. "Het is heel goed dat de ANWB contact zoekt met de leden. Ik ben zelf lid." Mocht de uitkomst ertoe leiden dat de ANWB zich tegen zijn plannen keert, dan zal de bewindsman zich daarbij neerleggen. "Ik zou nooit tegen de wil van vier miljoen automobilisten zo'n systeem erdoor willen rammen", zei Eurlings, die hamert op voldoende draagvlak voor zijn plannen.

Hij vertelde er wel bij dat automobilisten bij een 'nee' er rekening mee moeten houden dat zij dan wel eens meer kunnen gaan betalen voor het gebruik van hun auto. In het kader van de bezuinigingsoperatie van het kabinet bestaat de mogelijkheid dat plannen voor de zogeheten tolpoorten weer ter tafel komen. "Dat betekent extra betalen. Een extra heffing boven op de huidige belastingen", waarschuwde Eurlings. Bij zijn plannen voor de kilometerheffing gaat de gemiddelde automobilist er geen cent op achteruit.