Kabinet wil betere ambtenaren in Afghanistan

Marc (MPG)

Afghanistan moet meer en betere ambtenaren krijgen. Dat is het voornaamste punt waarop Nederland zal aandringen tijdens een grote internationale conferentie over Afghanistan, volgende week donderdag in Londen.

"Er is nog steeds een tekort aan goed geschoolde ambtenaren. Met name in de provincie zijn de tekorten schrijnend", schrijven minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) aan de Tweede Kamer.

Goed bestuur is een voorwaarde voor veiligheid, stellen de ministers. Nederland zal er op de conferentie op aandringen dat plannen voor corruptiebestrijding en beter bestuur concreter worden gemaakt. Het kabinet vindt verder dat ISAF, de NAVO-vredesmacht in Afghanistan, meer moet gaan doen aan het opleiden van Afghaanse veiligheidstroepen.

Eigenlijk wilde het kabinet voor de conferentie in Londen een besluit hebben genomen over de toekomst van de Nederlandse missie in Afghanistan. Dat is echter niet gelukt. "Zo ver is het nog niet", zei premier Jan Peter Balkenende (CDA) daar vandaag over. De coalitiepartijen CDA en PvdA zijn verdeeld over de kwestie.