President Angola voortaan door parlement gekozen

Marc (MPG)

De president van Angola wordt voortaan niet meer door het volk, maar door het parlement gekozen. Deze wijziging in de grondwet is gisteren met 186 tegen nul aangenomen, met twee onthoudingen. De goedkeuring door het constitutionele hof die nog nodig is, wordt gezien als een formaliteit. De grootste oppositiepartij UNITA boycotte de stemming.

Critici zeggen dat president Eduardo dos Santos door de wijziging nog steviger in het zadel komt te zitten. Dos Santos, die sinds 1979 president van Angola is, voert aan dat de verkiezing van de president op deze manier efficiënter en goedkoper zal zijn. Dos Santos staat onder druk van mensenrechtenactivisten uit binnen- en buitenland om het land democratischer te maken. Hij heeft vorig jaar de presidentsverkiezingen uitgesteld van 2009 tot op z'n vroegst 2012.

Hoewel Angola rijk is aan olie en diamant, is het armoe troef voor de bevolking en is er amper sprake van infrastructuur. Daarnaast is het een van de meest corrupte landen, zegt waakhond Transparency International die corruptie bij de overheid over de hele wereld in kaart brengt.