Jongen vermoordt moeder om te gamen

Djeez

Een vijftienjarige Roemeense jongen is wel heel erg verslaafd aan games. Hij vermoordde woensdag zelfs zijn moeder om vervolgens naar een internetcafé te gaan om daar urenlang online te gamen. Naar verluidt was de jongen erg afhankelijk van games, waardoor zijn adoptief moeder als laatste redmiddel hem afsloot van internet.

Dit had de moeder dus beter niet kunnen doen. Ionut Silviu Savin ontstak in woede en greep naar een mes. Hij stak haar maar liefst zeventien keer en liet haar voor dood achter. Vervolgens ging hij naar een internetcafé om daar vier uur achtereen het spelletje Counter-Strike te spelen.

Toen Ionuts pleegvader uiteindelijk thuiskwam van zijn werk, trof hij thuis het levenloze lichaam aan van zijn vrouw. Ofschoon hij gelijk naar de politie liep om aangifte te doen, bleek Ionut zichzelf al te hebben gemeld bij de politie om de moord te bekennen.

Volgens zijn vader en de Roemeense media beheersten games het hele leven van de jongen. Zo had hij zijn studie en sociale leven opgegeven en miste afgelopen jaar meer dan tweehonderd lessen om maar te kunnen gamen.

De schok is voor de omgeving groot. Volgens de toezichthouder van het internetcafé speelde Ionut meestal Counter-Strike met een capuchon over zijn hoofd. Hij kon urenlang spelen zonder te vloeken of boos te worden. Ook wisselde hij zelden een woord met de andere bezoekers. Een leraar van zijn middelbare school beaamt dat de scholier een stille en introverte persoonlijkheid is.

Ionut zit momenteel onder bewaking in een psychiatrische kliniek. Hij wacht op een onderzoek dat moet uitsluiten of hij volledig toerekeningsvatbaar kan worden verklaard. Mocht hij schuldig worden bevonden aan moord, dan kan hij maar liefst twaalf jaar achter de tralies belanden.