Gratis openbaar vervoer in actie tegen AOW-plannen

bennootje

In Rotterdam en Den Haag kan overmorgen een paar uur gratis met het openbaar vervoer worden gereisd. Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten hebben de actie georganiseerd uit protest tegen de AOW-plannen van het kabinet.

Met de de Rotterdamse vervoerder RET en de Haagse vervoerder HTM werd overeenstemming bereikt om passagiers tussen 10.00 en 14.00 uur gratis mee te nemen, maar het Amsterdamse GVB en het Utrechtse GVU spanden een kort geding aan. Abvakabo FNV wil daar tussen 10.00 en 14.30 uur de bussen gratis laten rijden. De rechtbank in Amsterdam bepaalt morgenochtend of in die steden ook gratis kan worden gereisd.

Overmorgen is als actiedag uitgekozen omdat in de Tweede Kamer dan een hoorzitting wordt gehouden over het verhogen van de AOW-leeftijd. De rechter verbood FNV Bondgenoten vorig jaar nog om chauffeurs uit protest tegen de AOW-plannen het werk neer te laten leggen.

De rechter wees er toen op dat de vakbonden een conflict hebben met het kabinet en niet met de werkgevers. Ook lag er toen nog geen concrete wettekst waartegen actie kon worden gevoerd. Zo'n wet is er inmiddels wel.