FNV wil actie tegen concurrentiebeding zzp'ers

Anke (kwiwi)

De FNV heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gevraagd op te treden tegen buitensporige vormen van concurrentiebedingen waarmee zelfstandigen zonder personeel worden opgezadeld. Dat heeft de FNV vandaag bekendgemaakt.

Ruim een jaar geleden vroeg de FNV de NMa al om in te grijpen. De FNV kwam onlangs echter een 'zeer schrijnend' voorbeeld ter ore, waarna is besloten opnieuw aan de bel te trekken.

Volgens de FNV betaalt detacheerder Bouwgenius Flexservice in Den Bosch zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) geen cent als ze het concurrentiebeding, dat ze pas ontvangen als ze al aan de slag zijn, niet ondertekenen. Ook wordt geheimhouding opgelegd.

In het document wordt zzp'ers verboden binnen twaalf maanden na beëindiging van de overeenkomst te werken voor aannemers die op eenzelfde project werkzaam waren. Ook mogen ze niet eerder hebben gewerkt voor een aannemer van zo'n project. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van vijfduizend euro, die Bouwgenius kan verrekenen met nog niet betaalde facturen van de zzp'er.

Bouwgenius handelt volgens de FNV in strijd met de mededingingswet. "Feitelijk sluit de bemiddelaar de concurrentie voor langere tijd volledig uit, waarmee volgens ons de vrije mededinging wordt beperkt."

FNV Zelfstandigen Bouw heeft Bouwgenius begin december gesommeerd binnen tien dagen de bepaling te schrappen. Ook moet de detacheerder afzien van maatregelen tegen de betrokken zzp'ers. Bouwgenius heeft volgens de FNV echter niets van zich laten horen.