Oranje wint brons op EK Indoorhockey

Sally (Tessa)

Het Nederlands Indoorhockeyteam heeft op het EK in Almere de bronzen medaille veroverd. De mannen van bondscoach Robin Rösch waren met 5-2 te sterk voor Spanje. De finale werd gewonnen door Oostenrijk tegen regerend kampioen Rusland met 3-4, dankzij een golden goal.

Met karakteristiek, opportunistisch aanvalsspel overrompelde Nederland de Spanjaarden direct. Binnen acht minuten stond het al 2-0. Na een doeltreffende Spaanse corner was het opnieuw Oranje dat met een mooie cornervariant, via Daan Meurer, de Spaanse doelman wist te verschalken; 3-1.

Nog voor rust liet Nederland Spanje terug in de wedstrijd komen. Slordig uitverdedigen leverde Jordi Alastrue een niet te missen kans. In de tweede helft was het vervolgens lange tijd aftasten. Nederland liet zich zakken, maar de Spanjaarden kwamen er niet door. Zes minuten voor tijd maakte Maurits Hertzberger na een knappe solo de 4-2. Spanje probeerde nog terug te komen, maar tevergeefs. Toen een doorgebroken Robbert van de Peppel werd gevloerd en Oranje een strafcorner benutte via Robert Tigges was het definitief gebeurd.

De finaleging tussen Oostenrijk en Rusland. Na de vroege treffer in de 3e minuut behield Oostenrijk de controle over de wedstrijd. Uit een vloeiende aanval was het opnieuw Stanzl die raak schoot (2-0). Via een corner van Christian Minar voerde Oostenrijk de score op tot 3-0. Nog geen zestig tellen later bracht de Russische aanvoerder Platonov de marge terug naar twee (3-1).

Ook de tweede helft begon spectaculair. Korolev pushte uit een strafcorner onberispelijk raak (2-3). Oostenrijk kon niet meer domineren zoals in de eerste helft en de Russen kwamen vaker tot schotkansen. Dmitry Vonkov, wist het net te vinden, waardoor Rusland vijf minuten voor tijd op gelijke hoogte kwam. Door een gele kaart voor Elmar Stremitzer speelde Oostenrijk de laatste minuten van de tweede helft met een man minder.

Vlak nadat Stremitzer terug was gekomen in het veld durfden de Oostenrijker weer de aanval te kiezen. En het was Michael Körper die in de derde minuut van de verlenging de golden goal maakte en Oostenrijk de eerste Europese hockeytitel in de geschiedenis bezorgde.

Nederland - Spanje 5-2 (3-2)

6' 1-0 M.Hertzberger
doelpunt 8' 2-0 Timman (sc)
doelpunt 14. 2-1 Sahuquillo(sc)
doelpunt 16. 3-1 Meurer (sc)
doelpunt 19. 3-2 Alastrue
doelpunt 34. 4-2 M. Hertzberger
doelpunt 40. 5-2 Tigges (sc)

Gele kaart: Gavilon (Spa)

 

Rusland - Oostenrijk 3-4 (1-3)
3' 0-1 Stanzl (sc)
8' 0-2 Stanzl
14' 0-3 C. Minar (sc)
14' 1-3 Platonov
26' 2-3 Korolev (sc)
35' 3-3 Vonkov (sc)
43' 3-4 Körper