[WK sprint] Nederlandse vrouwen in achterhoede

Olga Kroeders

Sang-Hwa Lee is in het Japanse Obihiro wereldkampioene sprint geworden. De 20-jarige Zuid-Koreaanse ging na de eerste dag al aan de leiding en gaf die positie zondag niet meer uit handen. De Japanse Sayuri Yoshii pakte het zilver. De Duitse Jenny Wolf, de wereldkampioene van 2008, moest genoegen nemen met brons.

Wolf nam nog wel revanche voor haar nederlaag van zaterdag door de tweede 500 meter in 38,24 seconden te winnen. Lee, die nooit eerder op het eindpodium stond bij het WK sprint, hield de schade echter prima binnen de perken en werd in 38,37 tweede.

De 1.000 meter werd net als zaterdag gewonnen door Yoshii. De Japanse klokte een tijd van 1.17,08 minuten, waarmee ze een nieuw baanrecord vestigde. Lee kwam niet verder dan de zesde plaats, maar dat bleek ruim voldoende om het eindklassement te winnen.

De Nederlandse schaatssters speelden, mede door de afwezigheid van de olympiërs Annette Gerritsen, Margot Boer en Laurine van Riessen, geen rol van betekenis. Sophie Nijman deed het met de veertiende plaats in het eindklassement het beste. Sanne van der Star en Lotte van Beek werden respectievelijk vijftiende en zestiende. Ingeborg Kroon sloot het toernooi af op de 21e plaats.