VS geeft namen vrij van gevangenen in Bagram

Marc (MPG)

De Amerikaanse regering heeft de namen vrijgegeven van 645 mensen die gevangen zitten op de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan. Dat gebeurde in reactie op een rechtszaak die was aangespannen door de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU. De lijst met namen dateert van 22 september 2009.

In een ander document van het Pentagon, dat dateert uit 2003 en eveneens gisteren werd vrijgegeven, staat dat 'een klein deel' van de gedetineerden in Bagram jonger is dan 16 jaar.

Tot dusverre werd door Washington niet of nauwelijks informatie verstrekt over de mensen die in Bagram vastzitten of hebben vastgezeten.

De Amerikaanse autoriteiten houden sinds de aanslagen van 2001 terreurverdachten vast in Bagram. Met enige regelmaat waren er berichten over mensenrechtenschendingen in het gevangeniscomplex. "Honderden mensen zijn in Bagram jarenlang weggekwijnd onder gruwelijke, wrede omstandigheden, zonder dat hun ook maar werd verteld waarom ze vastzaten en zonder dat ze een eerlijke kans kregen om voor hun invrijheidstelling te pleiten", zei ACLU-advocaat Melissa Goodman.

Volgens de ACLU is de vrijgave van de namenlijst een belangrijke eerste stap. "De regering moet ook openheid van zaken geven over de wijze waarop de gevangenen zijn opgepakt en waarom zij zijn vastgezet", zei Goodman.