Dr. Doom 'relatief optimistisch'

Peter (pberends)

Nouriel Roubini, één van de weinige economen die de wereldwijde financiële en economische crisis op voorhand voorspelde, is relatief optimistisch over de toekomst. In een exclusief interview met de Belgische krant De Tijd voorspelt hij een vertraging van de economie in de tweede helft van het jaar, maar geen nieuwe recessie.

Roubini kreeg onder andere de bijnaam Dr. Doom omdat hij jarenlang pessimistisch was over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Roubini: "Dankzij de begrotingsimpulsen van de overheden zien we een economische groei rond 3 procent in de eerste jaarhelft. In de tweede helft verwacht ik een vertraging tot circa 1,5 procent. Het gevolg van het terugdraaien van de vele stimuli."

De kans op een dubbele dip in de economie schat de econoom slechts op 20 procent. Dat kan gebeuren door een zware beleidsfout van een centrale bank, een crash van de dollar en een geopolitieke gebeurtenis. In die categorie ligt een nucleair conflict tussen Iran en Israël het meest voor de hand.

Voor economische zeepbellen is Roubini nog niet bang. Hij vreest dan ook niet onmiddellijk een nieuw incident in de financiële sector. "Typisch aan een zeepbel is dat het jaren duurt vooraleer ze gevormd is en explodeert. Misschien zal ik volgend jaar voor zeepbellen waarschuwen, maar nu is het nog wat te vroeg", aldus Roubini.

Nouriel Roubini 'relatief optimistisch' over toekomst economie