Nintendo DS2 lanceert binnen vijftien maanden?

Morthill

Het is alweer bijna zes jaar geleden dat Nintendo zijn positie op de handheldmarkt verstevigde met de lancering van de Nintendo DS. Dankzij de twee schermen, waarvan één touchscreen, de ingebouwde microfoon en de vele games en non-games die daar gebruik van maakten wist de DS record op record te breken. Inmiddels zijn er vele varianten in allerlei kleurtjes op de markt beschikbaar en daar komt in februari nog de DSi XL bij.

Als we naar de verkoopcijfers van december kijken zou je niet zeggen dat het einde van het succes in zicht is. In Amerika alleen al ging het apparaatje nog eens 3,31 miljoen keer over de toonbank. Toch zijn er tekenen dat ook de Nintendo DS wellicht toch aan het einde van zijn leven is. Niet omdat de handheld niet populair meer is bij de gamers, maar omdat het aanschaffen van games dat niet meer is.

Doordat het spelen van gedownloade games vrij eenvoudig is op de DS deze dagen ondervinden veel publishers een hoop financiële schade op deze markt. Het gevolg is dat bedrijven als Ubisoft, SEGA en Capcom al hebben aangegeven weinig tot niets meer voor het platform te doen. En volgens uitspraken van EA in de afgelopen herfst zullen we van die kant ook niks meer hoeven te verwachten.

Maar niet alleen een afnemende stroom games zal voor Nintendo een reden zijn om een compleet nieuw systeem op de markt te brengen. Volgens Jesse Divnich van Electronic Entertainment Design And Research (EEDAR) is er ook een tactische reden om over te stappen. Nintendo domineert al vele jaren de handheldmarkt en één van de belangrijkste redenen is dat Nintendo goed ziet waar kansen liggen en deze benut voor de concurrentie de kans krijgt. Alleen al de verrassend vroege lancering van de DS was een klap die Sony redelijk wat gekost zal hebben.

Op basis hiervan verwacht Divnich dat in de komende acht maanden Nintendo de opvolger zal aankondigen voor de Nintendo DS, waarna het gloednieuwe apparaatje binnen nu en vijftien maanden daadwerkelijk op de markt zal verschijnen.

Nintendo DS2
Door fans gemaakte Nintendo DS2