'Asbestregels moeten flink op de schop'

Michel (OA)

Asbest is veel gevaarlijker dan gedacht. De Nederlandse regels voor asbestsanering moeten daarom op de schop. Dat staat in een conceptadvies van de Gezondheidsraad, meldt Trouw vandaag.

Het advies werd opgesteld op verzoek van het ministerie van Vrom. Het huidige beleid van de Nederlandse overheid voor asbest is gebaseerd op onderzoek uit de jaren tachtig. De Gezondheidsraad gaat er nu echter vanuit dat er ruim twee keer zoveel mensen overlijden door asbest dan werd aangenomen.

Gedacht werd dat jaarlijks zevenhonderd mensen overlijden aan longvlieskanker, dat door asbest wordt veroorzaakt, maar de Gezondheidsraad denkt dat er ieder jaar ook nog eens negenhonderd mensen sterven aan door asbest veroorzaakte longkanker. Daarnaast zou asbest mogelijk ook eierstok- en strottehoofdkanker veroorzaken.

Ook wordt in het rapport het onderscheid dat wordt gemaakt tussen blauw en wit asbest bekritiseerd. Blauw asbest zou gevaarlijker zijn omdat het minder buigzaam is en ruwere vezels bevat, maar uit onderzoeken uit het verleden blijkt volgens de raad niet dat wit asbest inderdaad minder schadelijk is.

Blauw asbest moet in de huidige regels bij het aantreffen ervan direct worden verwijderd, terwijl wit asbest met rust mag worden gelaten als er maar niet in geboord of gezaagd wordt, maar dat moet veranderen. In de toekomst zou alle gevonden asbest in woningen of bedrijfspanden geïsoleerd of verwijderd moeten worden.