Gameverslaafde te verslaafd om fatsoenlijk naar de wc te gaan

Kevin (Tappy78)

Dat gameverslavingen over de gehele wereld een steeds vaker voorkomend probleem is werd pasgeleden nog eens extra aangesterkt in een Japans ochtendprogramma, waarbij de zogenaamde netoge haijin (losjes vertaald betekent dit: online game-invalide) werd besproken.

Misschien is dit een nogal onsmakelijk nieuwtje zo aan het begin van de dag, maar in het programma werd onder andere een man besproken die in een lichtelijke zwijnestal woont en zo vastgekluisterd zit aan zijn (waarschijnlijk) MMORPG-spel dat hij bij het verlichten van zijn blaas een fles gebruikt om niet bij zijn PC weg te hoeven zijn. Bizar genoeg ging de man serieus in op het verhaal van de fles en gaf hij ook aan dat hij deze specifieke fles gebruikte omdat de bovenkant van de fles wat wijder is dan bij de meeste flessen, zodat het voor hem comfortabel genoeg is om toch niet voor het normale alternatief te kiezen. Ik denk dat wij maar niet hoeven te weten wat hij doet als hij zijn andere behoefte moet doen.

Zwijnenstal van gameverslaafde

Piesfles van gameverslaafde

Alhoewel dit misschien een absurd verschijnsel is (of zelfs een verzonnen nieuwtje als je sommige bronnen moet geloven), zijn er veel ernstigere voorbeelden van de zogenaamde netoge haijin te noemen. Zo zijn er in Zuid-Korea al meerdere malen gamers overleden door vermoeidheid. Naast het gaan naar de wc is het voor sommige gameverslaafden dus zelfs zo dat slaap een vervelend tijdverdrijf is dat het gamen in de weg staat. Dit heeft er wel voor gezorgd dat men in Zuid-Korea stappen heeft ondernomen om dit te voorkomen in de toekomst. In Japan zijn er voor dit soort problemen nog geen maatregelen genomen. Het komt daar nog steeds geregeld voor dat mensen hun werk opzeggen en uiteindelijk 20 kg aankomen omdat zij hun leven helemaal inrichten voor bijvoorbeeld een Final Fantasy-spel.

Toch komt het ook zeker voor dat gameverslavingen levens kunnen redden. Zo zijn er bijvoorbeeld gevallen in Japan gemeld van mensen met zelfmoordneigingen die hun heil konden vinden in een gameverslaving en daardoor het zin van het leven weer een beetje terugkregen. Of dit daadwerkelijk een gezonde manier is van "overleven" is dan eigelijk weer een ander verhaal.