[Afrika Cup] Uitslag openingsduel

Niels (DerMeister)

Angola en Mali hebben vanavond tijdens de openingswedstrijd  een begin gemaakt aan de Afrika Cup. Het toernooi zal, ondanks het verdere verloop, in verband met de bloedige aanslag op de bus van Togo een zwarte bladzijde zijn in de historie van het Afrikaanse toernooi.

Onder het luide gejoel van de vuvuzela's maakten Angola en Mali er een leuk duel van. Na ruim twintig minuten kregen de aanvallers van Mali, met onder andere oud-Vitessenaar Diarra en Sevilla-spits Kanouté in de basis de ruimte, maar Maiga kon de vrijstaande Kanouté niet bereiken. Tien minuten later kreeg toch Angola de eerste echte grote kans van de wedstrijd. De bal kwam voor vanaf de rechterkant en het was Djalma, halverwege de eerste helft ingevallen voor de geblesseerde Dédé, die de bal voor het inkoppen had. Doelman Sidibe wist de bal echter het zijn doel te ranselen.

Na dit wapenfeit werd de lichtgeblesseerde Barcelona-speler Seydou Keita aan de kant van Mali binnen de lijnen gebracht. Angola was hier echter niet van onder de indruk en scoorde korte tijd later dankzij Flavio, hij kopte een vrije trap binnen, het eerste doelpunt van deze Afrika Cup. Nog voor rust wist Angola zelfs op 2-0 voorsprong te komen. De verdediging van Mali stond bij een voorzet vanaf de rechterkant compleet verkeerd te dekken en daardoor kon Flavio makkelijk zijn tweede doelpunt van de wedstrijd binnenkoppen.

Na rust ging Mali meteen op jacht naar de aansluitingstreffer en na ruim vijftig minuten was het zelfs bijna raak.  Keeper van Angola, Carlos, wist echter te voorkomen dat Mali-middenvelder Diarra de 2-1 kon scoren. Angola hield zich in de tweede helft niet in en bleef Mali onder druk zetten. Manucho kon de wedstrijd definitief beslissen, maar hij kreeg de bal voor het Malinese doel niet onder controle. Het thuisspelende land kreeg kort daarna een penalty, nadat Malinees Bagayoko ongelukkig zijn opponent vloerde. Gilberto leek dit buitenkansje te benutten, maar zijn gescoorde strafschop werd afgekeurd. In de herkansing wist hij alsnog de 3-0 te scoren.

Een kwartier voor tijd kreeg Angola opnieuw een penalty, nadat Keita zijn tegenstander omver duwde in het strafschopgebied. Manucho mocht ditmaal aanleggen en wist doelman Sidibe te passeren. Door dit doelpunt bracht hij zijn land op een ruime 4-0 voorsprong. Vijf minuten later wist Mali eindelijk de nul van het scorebord te krijgen. Keita wist de bal in de scrimmage voorbij doelman Carlos te scoren. Angola liet zich door dit doelpunt niet van de wijs brengen en scoorde in de slotfase zelfs bijna nog eens. Het schot van Manucho werd echter net op tijd geblokt door de Malinese verdediging.

In de slotfase gaf Angola de wedstrijd compleet uit handen. Nadat Kanouté met een prachtige kopbal voor de 4-2 zorgde, was het Keita die zelfs de 4-3 aantekende. Hierdoor kreeg Mali zelfs nog het geloof om er een gelijkspel uit te slepen, iets wat na drie kwart van de wedstrijd niemand het kunnen bedenken. In de laatste secondes van de blessuretijd kreeg Mali nog één grote kans en nadat Carlos in eerste instantie nog redde, was het Yatabare die de zeer verrassende 4-4 binnen wist te schieten uit de rebound.

Uitslag Poule A:

Thuis Uit Uitslag
Angola Mali 4-4

 

Stand Poule A:

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Angola 1 0 1 0 1 4-4
2. Mali 1 0 1 0 1 4-4
3. Algerije 0 0 0 0 0 0-0
4. Malawi 0 0 0 0 0 0-0