Obama laakt tekortkomingen

static

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag voor de Amerikaanse televisie de falende veiligheidsdiensten gelaakt nadat er op eerste kerstdag bijna een aanslag was gepleegd op een Amerikaans vliegtuig.

De screenings schoten te kort zodat de verdachte, de Nigeriaanse moslim Umar Farouk Abdulmutallab, niet werd tegengehouden. Tijdens een korte verklaring in het Witte Huis kondigde Obama hervormingen aan om dergelijke "systematische missers" bij de inlichtingendiensten in de toekomst te voorkomen. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten in oorlog zijn met de vermoedelijke organisatie achter de aanslag, de radicaalislamitische al-Qaeda.

De president zei minder belang te hechten aan het aanwijzen van schuldigen bij de veiligheidsdiensten. Hij stelde het belangrijker te vinden van de gemaakte fouten te leren. Obama benadrukte dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de Verenigde Staten bij hem ligt: "The buck stops with me (De verantwoordelijkheid kan niet op anderen worden afgeschoven)."

In een vanavond gepubliceerd verslag van het Witte Huis over de gang van zaken wordt erkend dat de Amerikaanse overheid eigenlijk over voldoende informatie beschikte om de aanslag te verijdelen. De naam Abdulmutallab stond in een database van een inlichtingendienst, maar dat werd pas ontdekt toen de Nigeriaan zich al in de lucht bevond.