Rijkswaterstaat waarschuwt voor tekort zout

Ferdinand (Ferdo)

De voorraad strooizout van Rijkswaterstaat dreigt uitgeput te raken. Dat meldt de beheerder van de rijkswegen, waaronder het grootste deel van de autosnelwegen, vandaag op haar website. Gevolg is dat vanaf het weekend waarschijnlijk op veel minder wegen gestrooid gaat worden. In het uiterste geval kunnen autosnelwegen worden afgesloten voor alle verkeer.

Tot aan het weekend is er nog geen hinder, maar aangezien het koude weer volgens de voorspellingen blijft aanhouden is de hoeveelheid beschikbaar zout vanaf het weekeinde niet meer toereikend om alle wegen te kunnen strooien. Ook andere wegbeheerders, zoals provincies en gemeenten, kampen met dit probleem. In een aantal gemeenten wordt momenteel zand in plaats van zout gestrooid om de wegen enigszins begaanbaar te houden.

Deze winter heeft Rijkswaterstaat al 100.000 ton zout gestrooid op de wegen die ze beheert. In een normale winter is dat slechts 70.000 ton in het gehele seizoen. De wegbeheerder is in overleg met de andere beheerders over de aanpak van het probleem. Automobilisten en andere weggebruikers worden intussen geadviseerd zich regelmatig te informeren over de actuele weer- en verkeerssituatie.