FIA wil Briatore opnieuw verbannen

Peterselieman

De Franse rechtbank heeft de verbanning van Flavio Briatore en Pat Symonds uit de Formule 1 nog niet illegaal verklaard of de FIA is al bezig om het duo opnieuw uit de sport te verbannen.

Aanleiding hiervoor is dat de autosportfederatie de betrokkenheid van de twee bij de crash van Nelson Piquet jr. in Singapore in 2008 bestraft wil zien worden.

Destijds crashte de Renault-coureur met toestemming van zijn meerderen bewust in de muur in Singapore om zo een safety car uit te lokken, waardoor Fernando Alonso uiteindelijk vanaf plaats zestien de race kon winnen. Het leverde Piquet jr. een contract voor 2009 op bij de Franse renstal.

Het is de eerste grote zaak waar de nieuwe FIA-president Jean Todt mee te maken krijgt. De Fransman werd in oktober de opvolger van Max Mosley. De autosportfederatie zal een nieuwe procedure in het leven roepen om zaken zoals crashgate op een betere manier af te handelen. Het Tribunal de Grande Instance in Parijs haalde via haar uitspraak namelijk hard uit naar de World Motor Sport Council van de FIA die Briatore en Symonds bestrafte. Hoe het duo nu aangepakt zal worden is nog niet bekend.