Tibetaanse filmmaker krijgt zes jaar cel

Redactie

Een Tibetaanse filmmaker die een documentaire maakte waarin Tibetanen de dalai lama prijzen en over Chinese onderdrukking klagen, is door een Chinese rechtbank tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dit hebben familie en medestanders van de regisseur Dhondup Wangchen vandaag gemeld op hun website.

Dhondup Wangchen maakte samen met een boeddhistische monnik, Golog Jigme, de film 'De angst achterlatend' en werd kort na het voltooien van de film opgepakt. De film is echter het land uitgesmokkeld. De maker is 28 december in Xining, de hoofdstad van de in centraal China gelegen provincie Qinghai, veroordeeld.

Een advocaat die zijn familie betaalde om hem bij te staan, mocht dat niet van de autoriteiten in Xining. De vrouw van de regisseur, Lhamo Tso, heeft de Chinese autoriteiten opgeroepen rechtsbijstand toe te staan en ook begrip te tonen voor de filmmaker. "Hij is geen crimineel, maar toonde enkel de waarheid", aldus Lhamo Tso.

Tibet werd in 1950 door het net communistisch geworden China gewapenderhand ingelijfd. De boeddhistische Tibetanen zijn een aantal malen vergeefs in opstand gekomen.