'Rookverbod kleine cafés kan wel'

Redactie

Roken in de Nederlandse cafés wordt binnenkort misschien toch echt verboden. In de ongeveer achtduizend kleine cafés die Nederland telt wordt het roken waarschijnlijk ook afgeschaft. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft vandaag een advies aan het hoogste rechtscollege uitgebracht waar dat in staat. Een definitieve beslissing wordt waarschijnlijk eind maart genomen.

Eerder werden al kleine cafés vrijgesproken van het rookverbod, zoals café De Kachel in Groningen en café Victoria in Breda. De reden voor de vrijspraak was dat kroegen zonder personeel anders worden behandeld dan kroegen met werknemers. De laatste groep hoeft er namelijk alleen maar voor te zorgen dat werknemers geen last hebben van de rook, terwijl in de cafés zonder personeel een algeheel rookverbod geldt.

Nu worden alle kroegen, restaurants en discotheken verplicht om ervoor te zorgen dat niet alleen het personeel, maar ook de klant in een rookvrije ruimte kunnen vertoeven. Daarmee wil minister Klink één lijn trekken voor alle horeca.

Het rookverbod, dat op 1 juli 2008 ingevoerd werd, leidde tot veel protest. Vooral de eenmanszaken in de horeca voelden zich sterk benadeeld omdat zij meestal geen ruimte hebben om een apart rokershok te creëren. Ook zouden veel inkomsten zijn misgelopen door het rookverbod.