Jaaroverzicht 2009: Betaald voetbal

Denny (nyny83)

Het sportjaar 2009 is ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van afgelopen jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag tot en met 6 januari 2010 zal er een sport behandeld worden. Vandaag is het de beurt aan het betaalde voetbal

AZ Alkmaar: de opkomst en de val

AZ won onder Louis van Gaal voor de tweede maal de landstitel. Door de overwinning van PSV op Ajax met 6-2 konden de Alkmaarders, ondanks hun eigen verlies tegen Twente, niet meer worden achterhaald door de concurrentie. Het kampioenschap was vooraf door vrijwel niemand voorspeld gezien het slechte jaar daarvoor en het feit dat er geen grote miljoeneninvesteringen werden gedaan. De euforie in het Alkmaarse kamp was groot, getuige ook de huldiging waar tienduizenden supporters op afkwamen.

De eerste seizoenshelft van het huidige seizoen verloopt een stuk minder florissant. Van Gaal vertrok en Ronald Koeman nam het roer over, maar dit bleek geen succes. De resultaten vielen tegen en Koeman haalde de kerst niet eens. Tot overmaat van ramp verloor het ook nog de hoofdsponsor DSB en daarmee ook voorzitter Dirk Scheringa. Op dit moment staat AZ zevende in de Eredivisie en is alle hoop op een nieuw kampioenschap allang verloren. Tevens spelen de Alkmaarders nog steeds zonder hoofdsponsor op hun shirt.

De traditionele top drie

De traditionele top drie clubs Ajax, Feyenoord en PSV begonnen alle drie met een nieuwe trainer aan het nieuwe seizoen. PSV zwaaide Huub Stevens uit en begon met Fred Rutten aan het nieuwe seizoen. Ajax nam afscheid van Marco van Basten en presenteerde Martin Jol. Feyenoord had een roerige trainersperiode achter de rug met het vertrek van Gert-Jan Verbeek en tussenpaus Leon Vlemmings en koos voor NEC-trainer Mario Been. Alle drie de trainers zorgden voor meer rust bij de club, maar geen van de drie mag zich winterkampioen noemen. Die eer is namelijk voorbehouden aan het fantastisch presterende FC Twente.

De positieve en negatieve verrassingen

De eerste positieve verrassing is natuurlijk FC Twente. De club was onder Rutten al onder een opmars bezig, maar de Engelse trainer Steve McClaren laat de ploeg nog realistischer spelen en leidde Twente naar de tweede plaats in het seizoen 2008/2009. In het huidige seizoen gaat het de club uit Enschede helemaal voor de wind, want ondanks het vertrek van enkele steunpilaren is de ploeg nu winterkampioen. De tweede verrassing komt ook uit Twente en is streekgenoot Heracles Almelo. De ploeg die nu wordt getraind door ex-Feyenoordtrainer Gert-Jan Verbeek staat nu vijfde in de competitie, slechts vijf punten achter nummer vier Feyenoord. Een knappe prestatie, gezien het budget van de Almeloërs. Ook VVV Venlo presteert dit seizoen boven verwachting met de negende plaats en de revelatie Keisuke Honda die helaas naar CSKA Moskou vertrekt.

De ploegen uit het noorden doen het een stuk minder goed. Waar Heerenveen vorig seizoen nog vijde werd, staat de ploeg van trainer Jan de Jonge, die het roer al vroeg in het seizoen overnam van Trond Sollied, nu op een teleurstellende veertiende plaats. Ook de andere topper-in-wording uit het noorden stelt teleur. FC Groningen staat nu op de twaalfde plaats en lijkt net als Heerenveen in alle opzichten voorbijgestreefd door FC Twente. Verder rommelt het dit seizoen bij N.E.C. Nijmegen waar Dwight Lodeweges opstapte vanwege de matige resultaten (NEC staat nu zestiende) en bij ADO Den Haag, dat technisch directeur André Wetzel de laan uit stuurde en een selectie heeft die moeilijk overweg kan met trainer Raymond Atteveld.

Jupiler League

In het seizoen 2008/2009 werd VVV Venlo met Keisuke Honda in de gelederen met een voorsprong van negen punten op RKC Waalwijk kampioen. Vanaf de negende speelronde stond de club uit Venlo bovenaan en sindsdien werd die positie niet meer uit handen gegeven. Dit betekende automatische promotie. In de play-offs om promotie wist RKC Waalwijk van De Graafschap te winnen waardoor ook zij naar de Eredivisie mochten. Voor Cambuur Leeuwarden ging het in de beslissingswedstrijd tegen Roda JC maar net aan mis waardoor de Kerkradenaars in de Eredivisie bleven en Cambuur nogmaals in de Jupiler League moest starten in het nieuwe seizoen. In het huidige seizoen staan zij op de tweede positie achter De Graafschap. Het goed presterende Go Ahead Eagles op de derde plaats en nummer vier Excelsior doen ook nog mee in de strijd om het kampioenschap. Vooral onderin wordt het spannend, want twee ploegen zullen degraderen naar de nieuw ingevoerde Topklasse .

KNVB Beker

SC Heerenveen won in 2009 de beker door FC Twente in de finale met strafschoppen te verslaan. Heerenveen moest onderweg onder anderen afrekenen met N.E.C., Volendam en Feyenoord. Twente schakelde onder anderen NAC Breda, ADO Den Haag en De Graafschap uit. Dit seizoen zijn onder meer de traditionele top drie, FC Twente en titelverdediger Heerenveen nog in de race. Heerenveen staat echter nog niet in de kwartfinale, want de wedstrijd tegen PSV is uitgesteld.