Marathonschaatsers staken Kazachs avontuur

Sjors (Sj0rSz)
Christijn Groeneveld, Jorrit Bergsma, Rob Hadders en Arjan Stroetinga zullen de Kazachse nationaliteit niet gaan aannemen. Het kwartet heeft, net als Robert Bovenhuis, besloten niet meer van nationaliteit te wisselen.

Door deze keuze zullen de heren niet alleen de Olympische Spelen kunnen vergeten, ze hoeven ook niet meer aan een carrière als langebaanschaatser te denken. Dat laatste was alleen mogelijk als de Kazachse nationaliteit zou worden aangenomen. In Nederland is de concurrentie in het langebaanschaatsen namelijk moordend. Via Kazachstan wilden de vijf proberen internationale wedstrijden te gaan rijden, maar dat is nu definitief van de baan.

Het verzoek om de Kazachse plannen in de koelkast te zetten is afkomstig van de directeur van de werkgevers van de marathonschaatsers, Alfred Bolks. Mochten zij de Kazachse nationaliteit aannemen, dan hadden ze het NK moeten missen. Daarnaast was de procedure om Kazach te worden nog altijd niet afgerond. "Vanuit Kazachstan wordt geen vervolg gegeven aan het traject dat is ingezet. We hebben niets meer gehoord van de autoriteiten in Kazachstan. Dat betekent dat wij nu hebben besloten hier een einde aan te maken."

De vijf schaatsers waren in de laatste weken in een lastig parket terechtgekomen. "De KNSB stelde dat onze rijders geen Nederlanders meer waren, de ISU stelde dat ze geen Kazachen waren. Een patstelling waaraan alleen een rechterlijke uitspraak een einde kon maken. We hebben inmiddels duizenden euro’s aan advocaten uitgegeven om die duidelijkheid te krijgen," liet hun coach, Jillert Anema, weten. Er is in elk geval geen twijfel meer rondom de gerezen kwestie. "De schaatsers zijn gewoon Nederlanders."