Van Aartsen: jaarwisseling beheersbaar

Redactie
De jaarwisseling in Den Haag en omgeving is voor de politie, brandweer en ambulancediensten "beheersbaar" verlopen. Dat zei burgemeester Jozias van Aartsen halverwege de nacht van donderdag op vrijdag. Grote excessen waren in de hofstad tot dan uitgebleven, op de mishandeling van een Haagse agent na. Deze diender moest zich laten behandelen in het ziekenhuis nadat iemand een flesje benzine naar hem had gegooid. Er werd in verband hiermee een aanhouding verricht.

In Den Haag hoefde de mobiele eenheid vooralsnog niet te worden ingezet. In Delft moest de ME wel optreden tegen relschoppers. In de gemeente Westland raakten twee agenten lichtgewond door vuurwerk. Het aantal autobranden in Den Haag staat voorlopig op zeventien. Drie personen werden op heterdaad betrapt bij het in brand steken van een auto. Tijdens de vorige jaarwisseling werden 52 auto's in de brand gestoken.

In de stad deed zich ook een schietincident voor, waarbij een persoon een schampschot opliep. Volgens politiechef Frank Paauw is dit incident niet zonder meer te relateren aan de nieuwjaarsviering. Acht personen raakten gewond door vuurwerk. De politie verrichtte enkele tientallen aanhoudingen in de politieregio Haaglanden, waarvan Van Aartsen korpsbeheerder is, onder meer wegens openlijke geweldpleging.

Ondanks dat het erop lijkt dat de jaarwisseling in Den Haag en omgeving ten opzichte van vorig jaar minder heftig is verlopen, zei Van Aartsen "nul gevoel van tevredenheid te hebben". De jaarwisseling is en blijft in zijn visie een "crisissituatie die enige uren aanhoudt". Dat van tevoren zoveel moet worden voorbereid en zoveel inzet moet worden gepleegd om de zaak beheersbaar te houden is "absurd", aldus de burgemeester.