Ljajic weg omdat Mladic nog vrij rond loopt

Redactie
Rasim Ljajic, coördinator van het Servische actieteam voor de opsporing en arrestatie van personen die worden gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal, treedt af. Servische media meldden vandaag dat Ljajic, die ook minister van Sociale Zaken is, morgen zijn functie van coördinator zal teruggeven aan premier Mirko Cvetkovic. Ljajic had eerder aangekondigd dat de nog steeds voortvluchtige ex-generaal Ratko Mladic voor 2010 zou worden gepakt, maar dat is nog niet gebeurd.

"Aan het eind van dit jaar, waarin we met betrekking tot de samenwerking met het tribunaal de grootste successen hebben geboekt, treed ik af", aldus Ljajic. "De reden daarvoor is simpelweg dat ik begin dit jaar heb aangekondigd dat Ratko Mladic voor eind december in Den Haag zou zitten. Nu dat niet het geval is, neem ik mijn verantwoordelijkheid voor wat ik eerder heb gezegd. Dat is een persoonlijke kwestie."

Minister Ljajic blijft overigens wel aan het hoofd staan van de Servische nationale raad voor samenwerking met het tribunaal. Die raad heeft volgens Ljajic heel andere verantwoordelijkheden dan het actieteam.

Ljajic weg omdat Mladic nog vrij rond loopt  (foto: ANP)