Jaaroverzicht 2009: Wielrennen

Frank (franklop)
Het sportjaar 2009 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag tot en met 5 januari 2010 zal er een sport behandeld worden . Vandaag is het de beurt aan het wielrennen.

Voorjaarsklassiekers
Het klassiekerseizoen werd afgetrapt met Milaan - San Remo, die normaal gesproken in een sprint zou eindigen, maar een jump van Heinrich Haussler leek de rest te machtig. Er was buiten Mark Cavendish gerekend, die er een fenomenale sprint uitperste en de koers won. De Ronde van Vlaanderen was voor het tweede jaar op rij een prooi voor Stijn Devolder. Tom Boonen was na de koers boos op zijn teamgenoot, maar won zelf een week later wel Parijs - Roubaix. Tussendoor werd de regenachtige Gent - Wevelgem gewonnen door Edvald Boasson Hagen. Op 19 april stond Nederlands grootste klassieker op het programma, de Amstel Gold Race. In de finale was een groep van drie weggereden met daarbij Karsten Kroon en Robert Gesink. Zij werden er echter verslagen door de Rus Sergei Ivanov. De laatste grote voorjaarsklassieker werd gewonnen voor Andy Schleck. De Luxemburger was de sterkste in Luik – Bastenaken - Luik, nadat hij eerder die week al tweede was geworden bij de Waalse Pijl achter de later op doping betrapte Davide Rebellin.


Oscar Freire in actie tijdens de Amstel Gold Race. De Spanjaard reed een verder weinig opvallende seizoen.

Tour de France
De Tour ging van start in Monaco, waar Fabian Cancellara de winst pakte in de proloog. Van de favorieten vooraf verloor alleen Giro-winnaar Denis Menchov veel tijd. De sprintritten waren een prooi voor Mark Cavendish, die zes etappes won. Het eerste grote tijdsverschil in het klassement werd gemaakt in de Alpen, nadat de Pyreneeën etappes waren tegengevallen. De etappe naar Verbier werd gewonnen door Alberto Contador, die daarmee direct een beslissend gat sloeg. Het vervolg van de Tour ging voornamelijk op de tweede en derde plek, waar de gebroeders Schleck, de verrassende Bradley Wiggins en comebackkid Lance Armstrong om streden. De koninginnerit werd gewonnen door Fränk Schleck. Na de tijdrit in en rond Annecy, gewonnen door Contador, leek alles in zijn plooi gevallen te zijn. De Tour van Rabobank viel tegen, nadat Robert Gesink al snel moest afstappen en Menchov tegenvallend presteerde. De Tour werd goedgemaakt door de ritzege van Juan Manuel Gárate op de Mont Ventoux. Contador was na deze etappe zeker van zijn tweede eindzege, voor Andy Schleck en Armstrong.


Bradley Wiggins was de grote relevatie tijdens de Tour de France

Najaarsklassiekers en WK
Traditioneel werd de eerste najaarsklassieker een week na het einde van Tour de France verreden. In de Classica San Sebastian was Carlos Barredo alle favorieten te snel af. Tayler Farrar won met de Vattenfall Cyclassics zijn eerste grote klassieker. Na de Vuelta stond het wereldkampioenschap op het programma. Bij de tijdrit voor de eliterenners was Fabian Cancellara veruit de beste. Ook bij de wegrit speelde de Zwitser een grote rol, maar de regenboogtrui ging verrassend naar Cadel Evans. Bij de vrouwen behaalde Marianne Vos een zilveren medaille. Na het WK bleek de Belg Philippe Gilbert goed in vorm. Hij won zowel Parijs - Tours als de seizoensafsluiting in de Ronde van Lombardije. Tussendoor won Robert Gesink de semiklassieker Ronde van Emilia.

Giro / Vuelta en overige rondes
De Giro d’Italia werd een mooie tweestrijd tussen Danilo Di Luca (die later op dopegebruik werd betrapt) en Denis Menchov van de Rabobank. Na enkele mooie gevechten in de bergen kwam het uiteindelijk aan op de laatste tijdrit in Rome. Menchov behield, ondanks een val in de slotkilometer, een voorsprong en won daarmee de Ronde van Italië. De winst werd ten dele overschaduwd door een zware valpartij van zijn ploeggenoot Pedro Horillio. De Vuelta d’Espana werd een prooi voor Alejandro Valverde, die zijn eerste grote ronde won. Hem werd lang het vuur aan de schenen gelegd door Robert Gesink, maar die moest de eindzege uit zijn hoofd zetten na een valpartij. Verder Nederlands succes was er voor Lars Boom, die na vier jaar droogte eindelijk weer een Nederlandse ritzege boekte in een grote ronde. Verder was er een hoofdrol voor Johnny Hoogerland, die door aanvallend te rijden uiteindelijk net buiten de top tien eindigde. Parijs - Nice werd gewonnen door Luis Léon Sanchez, na een zeldzame inzinking van Contador, die wel de Ronde van het Baskenland won. De Tirreno - Adriaticowerd een prooi voor Michele Scarponi, terwijl Cancellara de Ronde van Zwitserland won. De Dauphine Libéré werd gewonnen door Valverde en de Eneco Tour door de Noor Boasson Hagen.


Borut Bozic won voor Vacansoleil een rit in de Vuelta.

Overige wielersport
Het wereldkampioenschap veldrijden in Hoogerheide werd gewonnen door Niels Albert. Titelverdediger en thuisfavoriet Lars Boom viel zwaar tegen met de twintigste plaats. Marianne Vos maakte de favorietenrol wel waar en werd wereldkampioen. Op het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków pakte Nederland vijf medailles. Bij de vrouwen was er zilver en brons voor Willy Kanis op de sprint en keirin en kreeg Yvonne Hijgenaar de bronzen plak omgehangen bij het Omnium. Tim Veldt pakte eveneens brons op het Omnium, terwijl Teun Mulder ook een bronzen plak pakte op de keirin.